Lijkt het je leuk om voor een groep jongeren te staan en hen te motiveren om te leren? Kun je verantwoordelijkheid dragen en zowel zelfstandig als in teamverband werken? Ben je nieuwsgierig en creatief? Wil je jongeren helpen zich verder te ontwikkelen? Dan is de tweedegraads lerarenopleiding aan het Instituto Pedagogico Arubano (IPA) wel iets voor jou! Het IPA is een instelling voor hoger beroepsonderwijs (HBO) die opleidt tot een startbekwame leraar. Een leraar die competent kan functioneren in de klas, in een schoolorganisatie en in de sociale omgeving. Een leraar die naast het lesgeven en begeleiden, de leerlingen en collega’s motiveert en inspireert. Durf jij de uitdaging aan? Dan is het zeker de moeite waard om meer te lezen over de opleiding en het beroep van leraar Nederlands als Vreemde Taal.
Wat kun je van het IPA verwachten?
IPA biedt de opleiding leraar Nederlands als Vreemde Taal. Deze opleiding is volledig opgezet conform de kwaliteitseisen van het NVAO (Nederlands Vlaams Accreditatie Organisatie). Daarnaast biedt het IPA een aantal aanvullende services aan alle studenten om het studeren te ondersteunen en om studenten zo goed mogelijk te begeleiden in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het IPA werkt daarvoor intensief samen met haar praktijkscholen en heeft een betrokken begeleidingsteam, dat uit leerjaarcoördinatoren, instituutsopleiders, werkplekbegeleiders, studentcoaches, psychologen, een decaan en vakopleiders bestaat. Op de opleiding leer je zowel in teamverband als individueel aan de slag te gaan. IPA focust op de zelfontplooiing van al haar studenten, zowel op het persoonlijke als op het professionele vlak.
Wat verwacht het IPA van jou?
Wij verwachten dat je een band hebt met de Nederlandse taal en dat je jezelf er goed in kunt uitdrukken. Ook verwachten we dat je interesse hebt in de andere talen die door jouw leerlingen thuis worden gesproken. Zo kun je linken leggen tussen de Nederlandse taal en de thuistalen van de leerlingen. Deze twee essentiële vaardigheden spelen vanaf de aanmelding bij het afnemen van de toelatingstoetsen een belangrijke rol. Daarnaast verwachten wij dat je geïnteresseerd bent in de belevingswereld van jongeren op Aruba en dat je op verschillende niveaus kunt communiceren met zowel de jongeren als met ouders, collega’s en externe instanties. Verder verwachten we van je dat je een betrokken en leergierige beroepshouding toont en bereid bent te groeien tot een verantwoordelijke beroepsbeoefenaar en burger. Het Arubaanse onderwijs is dynamisch en vergt veel creativiteit, flexibiliteit, een open houding, doorzettingsvermogen en oplossingsgericht denken. Wij willen daarom graag docenten afleveren die het onderwijs van Aruba willen verbeteren en innoveren.
De mogelijkheden na het succesvol afronden van deze opleiding zijn veel. De meeste afgestudeerde studenten gaan direct aan het werk op een van de scholen voor secundair onderwijs op Aruba. De nood is groot en scholen zijn steeds op zoek naar nieuwe collega’s die het vak Nederlands kunnen aanbieden. Maar daarnaast kun je ook een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van educatieve materialen voor het Nederlands als Vreemde Taal of aan toetsen en examens voor het Nederlands als Vreemde Taal. Hierbij werk je samen met collega’s uit de Caribische regio.
Met een IPA-diploma op zak is verder studeren bij een aansluitende post-HBO of Masteropleiding bij een andere hogeschool of universiteit ook mogelijk. Zo hebben veel afgestudeerde tweedegraads docenten Nederlands na hun opleiding ook hun eerstegraads bevoegdheid gehaald en werken ze nu zelf als opleider bij het IPA.
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: 524-3127
Gregrory Goedgedrag
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: 524-3147
Om aan het IPA te kunnen studeren, wordt er jaarlijks een studentenbijdrage van je gevraagd. Verder moet je rekenen op kosten die gemaakt zullen worden voor aanschaf van boeken en materiaal voor het verzorgen van lessen en het maken van opdrachten. Tevens vinden er gedurende het jaar sociale activiteiten plaats waarvoor je een kleine extra bijdrage zult moeten betalen.
Studiefinanciering
Als student van het IPA kom je in aanmerking voor een studielening. Voor meer informatie over deze lening kun je terecht bij Directie Onderwijs, Afdeling Studiefaciliteiten en – begeleiding. Je kunt ze bereiken via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon 528 3400
HAVO- of VWO diploma;
MBO diploma (niveau 4);
of een gelijkgesteld diploma.
Kandidaten in de examenklas van bovengenoemde opleidingen kunnen zich ook al aanmelden.
Als je op 1 september van het jaar van aanvang van de opleiding 21 jaar of ouder bent of zal zijn, en je niet over een havo-, vwo- of mbo-diploma niveau 4 beschikt en ook niet in de examenklas bent, kun je je ook aanmelden voor de 21+ toets. De 21+ toets meet of je beschikt over de kennis die verwacht mag worden op een havo-niveau.
Selectieve toelatingstoetsen
Met de juiste vooropleiding of een geslaagde 21+ toets ben je er nog niet. Het IPA hanteert namelijk ook selectieve toelatingstoetsen. Voor de studie docent Nederlands als Vreemde Taal zijn dat er een aantal. Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je een uitnodigingsbrief voor deelname aan de toelatingstoetsen.
Allereerst moet je aantonen dat je beheersing van het Nederlands voldoende is om te kunnen starten met de opleiding docent Nederlands als Vreemde Taal. Dat doe je met het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal op het niveau B2 Educatief Startbekwaam. Wat je allemaal moet kunnen op het niveau B2 is op Europees niveau voor alle talen vastgesteld in het zogenaamde Europees Referentiekader voor talen (ERK). Het officiële examen dat je voor dit certificaat moet afleggen wordt afgenomen door het CNaVT dat verbonden is aan de Nederlandse Taalunie. Meer informatie over het certificaat en het examen kun je vinden op de website van het CNaVT, www.cnavt.org
Om je goed voor te bereiden op het examen van de CNaVT biedt het IPA je de mogelijkheid om een voortraject te volgen. Zo vergroot je je kansen om te slagen voor het examen.
Om zeker te weten dat deze opleiding goed bij je past, schrijf je een persoonlijk verslag. Dit doe je door een aantal vragen te beantwoorden en te motiveren waarom je graag een leraar Nederlands als Vreemde Taal wilt worden voor leerlingen van het secundair onderwijs.
Ten slotte doe je nog een logopedietest om zeker te weten dat je je stem goed kunt gebruiken. Als leerkracht gebruik je immers de hele dag door je stem om duidelijk verstaanbaar te zijn en de aandacht van je leerlingen vast te houden.
AanmeldenInstituto Pedagogico Arubano
Arubabank 13 12 14 413
Isaac Wagemakerstraat 11, San Nicolas.
Copyright © 2016 Instituto Pedagogico Aruba. All Rights Reserved.